Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Mozaic decorativ în baie - tot ce trebuie să știți

Martie 2021
Mozaic decorativ în baieNe plac extremele, de aceea, pe de o parte, preferăm plăcile mari pe pereți și, pe de altă parte, ne plac mozaicurile mici. Această tehnică de decorare a pereților este cunoscută de mii de ani. Cum se potrivește cu tendințele actuale și cum adaptăm mozaicurile în propria baie?

TENDINȚE: MOZAICUL DECORATIV

Mozaicurile sunt de obicei completări la o zonele faianțate cu plăci mari și, pentru a evita contradicțiile stilistice, cel mai bine este să le asortăm cu restul colecției. Acestea sunt cel mai adesea realizate din materiale ceramice și, în termeni simpli sunt miniaturi ale plăcilor, dar sunt disponibile și alte modele mai sofisticate - din sticlă (mată, oglindă, transparentă, din sticlă albă sau colorată sau cu adaos de particule strălucitoare) , din piatră (de la pietricele obișnuite, la marmură sau pietre semiprețioase), sau din masă naturală de perle. De asemenea, puteți opta si pentru mozaicuri din lemn (bambus sau lemn exotic), metal sau plastic. Mozaicurile pot avea, de asemenea, forme foarte diferite, de la pătrate sau dreptunghiulare, până la hexagonale, rotunde sau neregulate.
Mozaic decorativ în baie - tot ce trebuie să știți

MOZAICUL ÎN PRACTICĂ

Aplicarea mozaicului decorativ funcționează la fel ca plăcile clasice de faianță, in aceiași parametri, cum ar fi rezistența sau absorbția. Atât plăcile italienești Gres cat și plăcile din sticlă pot fi utilizate cu succes în exterior (cu condiția să fie rezistente la îngheț), iar plăcile ceramice sunt utilizate cu precădere în interior. Dacă mozaicul urmează să fie aplicat pe pardoseală, merită să alegeți unul ale cărui elemente nu sunt convexe pentru a evita alunecarea. Mozaicurile din sticlă sunt ușor de zgâriat, așa că recomandăm ca pentru ele să alegeți locuri care nu vor fi expuse unei exploatări prea mari. Modelele mate, care obstrucționează lumina, vor diminua optic baia, în timp ce mozaicul lucios o va face mai mare. Pot fi aplicate pe pereți, pardoseli, sub duș, pe fragmente ale căditei de duș, blaturi, rame de oglinzi sau folosite doar ca decorațiuni.

APLICAREA MOZAICULUI - TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

Plăcile mozaice sunt furnizate de comercianții cu amănuntul pe folii sau hârtie specială iar aplicarea lor este similară cu cea a plăcilor clasice de faianță. Cu toate acestea, ele necesită o pregătire foarte atentă. Suprafața trebuie să fie curată, uscată și fără grăsimi. Substratul trebuie nivelat și curățat în prealabil și apoi acoperit cu o emulsie de grund (uniformizează absorbția, îmbunătățește aderența și rezistența mozaicului). Mortarul adeziv elastic (selectat corespunzător pentru tipul de mozaic) trebuie aplicat într-un strat foarte subțire, astfel încât să nu curgă între elementele mozaicului - cel mai bine este să folosiți un pieptene cu o grosime maximă de 3 mm pentru a-l întinde. Piesele mozaicului trebuie așezate și presate cu o mistrie, astfel încât să se lipească uniform de suprafață. Următorul pas este un mortar epoxidic - se recomandă să îl întindeți nu mai devreme de 24 de ore după lipirea mozaicului. După montare, totul trebuie curățat, uscat și apoi mozaicul trebuie spălat bine de reziduurile de instalare.

Culoarea mortarului are o influență puternică asupra aspectului general al plăcilor de mozaic. Prin urmare, este mai bine să utilizați un mortar care are o culoare similară cu faianța și care se amestecă armonios cu compoziția.
Vezi toate postările de pe blog