Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Încălzire prin pardoseală in baie

Mai 2022
Încălzire prin pardoseală pe bază de apaBaia trebuie să fie caldă. Abia atunci va fi pe deplin confortabil de utilizat. Una dintre soluțiile la care se decid majoritatea investitorilor este încălzirea în pardoseală. O putem aprecia mai ales iarna când mersul pe o pardoseala caldă este pură plăcere. Cu toate acestea, există oameni care nu sunt siguri dacă este o alegere bună pentru ei. Deci, ce ar trebui să știm despre încălzirea prin pardoseală?

Când planificați o renovare a băii, una dintre principalele întrebări la care trebuie să răspundem este ce tip de încălzire a băii ar funcționa cel mai bine. Evident, vom așeza un calorifer de baie pe perete, dar nu trebuie să ne limităm doar la asta – merită luată în considerare și încălzirea prin pardoseală.

Conținut
  1. Încălzire în pardoseală – informații de bază
  2. Încălzire în pardoseală – pe bază de apă sau electrică?
  3. Planificați-vă designul înainte de a instala încălzirea prin pardoseală
  4. Avantajele încălzirii prin pardoseală
  5. Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Încălzire în pardoseală – informații de bază

Când te uiți la temperatura din interiorul casei, în baie ar trebui să fie cu 4 grade mai mult decât în celălalte camere. Cu încălzirea prin pardoseală ar fi mai ușor de realizat și este, de asemenea, o soluție destul de economică. Este important să rețineți că temperatura la nivelul podelei nu poate depăși 34 de grade. Aceasta este temperatura optimă pentru ca mersul pe podea desculț să fie confortabil și prosoapele să se usuce rapid. In functie de așteptările investitorului, incalzirea prin pardoseala din baie poate fi fie principala sursa de caldura, fie o completare a caloriferului. În plus, poate fi realizată folosind diferite tehnologii, deoarece putem alege între încălzire pe bază de apă sau electrică. Cum diferă și care variantă este mai populară?

Încălzire în pardoseală – pe bază de apă sau electrică?

Important este că indiferent de opțiunea pe care o alegem, toate componentele sistemului vor fi ascunse sub podea. Cu încălzirea prin pardoseală cu apă, se așează țevi din polipropilenă, polietilenă reticulata sau polibutilenă. Ele sunt fixate pe podea la intervale egale și sunt așezate în bucle în formă de spirală. În băi, conductele de încălzire prin pardoseală sunt așezate la fiecare 5-10 cm. Un avantaj incontestabil este costul scăzut atât al instalării în sine cât și al utilizării ulterioare. Încălzirea funcționează împreună cu echipamentul de încălzire centrală, temperatura este distribuită uniform și încăperea este caldă.

O alternativă la încălzirea prin pardoseală cu apă este încălzirea electrică. Pentru acest sistem se folosesc cabluri de încălzire, folii de încălzire și covorașe de încălzire. Față de varianta anterioară, avantajul acestei tehnologii este posibilitatea instalării în locuri în care instalarea apei nu este posibilă în acest moment, de exemplu în casele care sunt deja terminate la nivel de construcție. De asemenea, sunt ușor de instalat în timpul renovării băii. Deoarece sistemul se află direct sub podea, pardoseala se încălzește foarte repede odată ce încălzirea este pornită. În plus, în comparație cu încălzirea pe bază de apă, costul de funcționare poate fi mai mic dacă încălzirea electrică este pornită doar când camera este în funcțiune. Astfel, printre avantaje se numără versatilitatea, economia, dar și rata scăzută de eșec.

Planificați-vă designul înainte de a instala încălzirea prin pardoseală

Atunci când decidem asupra încălzirii în pardoseală, trebuie să ne gândim în prealabil care ar fi designul și unde ar fi amplasate dușul sau cada, lavoarul și scaunul de toaletă. Sistemul de încălzire nu trebuie să funcționeze sub niciun echipament. Buclele trebuie așezate astfel încât să fie lângă aceste aparate, dar nu sub ele. Acest lucru este pentru a preveni coliziunea instalației. Încălzirea în pardoseală a băii implică interferențe cu podeaua, așa că cel mai adesea se realizează atunci când casa este încă în construcție. De obicei, încălzirea electrică poate fi o variantă mai bună, care nu necesită multe schimbări în instalațiile casei.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

Pe baza informațiilor anterioare, este ușor de observat că încălzirea prin pardoseală în baie are diverse avantaje. În primul rând, remarcăm confortul utilizării, dar nu este singurul aspect care ar trebui să ne determine să optăm pentru această soluție. Deși este mai costisitor să instalați încălzire prin pardoseală decât un radiator, în același timp aduce costuri reduse de funcționare. Aerul cald urcă mereu în cameră. Dacă avem doar calorifer în baie, pardoseala se răcește și trebuie să setăm o temperatură mai mare. Aceasta nu este o problemă cu încălzirea prin pardoseală, deoarece căldura se simte deja pe podea.

Un alt aspect care face ca o astfel de instalație să fie convenabilă de utilizat este posibilitatea controlului precis al temperaturii. Căldura nu scapă prin tavan și ne putem bucura de temperatura pe care alegem să o aplicăm. Dacă tratăm încălzirea prin pardoseală ca principală sursă de căldură, putem economisi mult spațiu în cameră, diferența se va observa mai ales în băile mici.

După o baie sau un duș, baia devine umedă, aburul se acumulează pe pereți și pe podea, iar prosoapele trebuie să fie uscate. Din nou, încălzirea prin pardoseală este de ajutor aici, deoarece face ca suprafețele să se usuce mult mai repede. Prin urmare, este o modalitate de a elimina excesul de umiditate. Nu trebuie să uităm nici de estetică. Întreaga instalație a încălzirii prin pardoseală este ascunsă sub pardoseală, astfel încât nu dezechilibrează în niciun fel decorul.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

În cele mai multe cazuri, acest lucru se datorează fie miturilor care au apărut în jurul acestei tehnologii, fie din cauza instalării incorecte. De asemenea, ar trebui să luăm în considerare costul investiției inițiale mai mare, care a fost deja menționat anterior. Mai mult, in cazul in care apare vreo defectiune (ceea ce este foarte rar cand vine vorba de instalatii facute corespunzator), accesul la conducte si cabluri este dificil si ar fi necesar sa interferezi cu podeaua.

Ce fel de pardoseală se poate folosi pentru încălzirea în pardoseală?

O altă întrebare apare în legătură cu instalarea încălzirii prin pardoseală: poate fi folosită pentru orice podea? Plăcile ceramice sunt cel mai des folosite în băi, iar în cazul acestora nu trebuie să ne facem griji căci căldura provenită de la montaj le va deteriora. În plus, plăcile conduc foarte bine căldura, deci sunt alegerea potrivită. Alte materiale, precum gresie, teracotă, marmură sau granit sunt de asemenea potrivite.

Dileme apar atunci când vine vorba de parchet din lemn sau laminat, care într-adevăr pot fi o problemă. Desigur, nu orice model este potrivit. Materialul trebuie să fie rezistent la fluctuațiile de temperatură și umiditate și să aibă un bun coeficient de contracție. Dacă instalația va fi sub lemn, atunci trebuie să fie potrivită, precum lemnul exotic, stejarul sau salcâmul. Cu toate acestea, încălzirea prin pardoseală nu ar trebui să fie instalată sub podeaua care este făcută din lemn masiv sau un tip de lemn moale.
Vezi toate postările de pe blog