Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Ergonomia si functionalitatea in baie

Aprilie 2020
Fiecare baie este diferită, dar există câteva reguli pentru interior de care trebuie sa tineti cont si care sunt general valabile. Atat arhitecții cat și firmele de design le cunosc dar dacă doriți să renovati sau plănuiti o reamenajare, vă recomandăm sa tineti cont de următoarele sugestii.

Conținut
  1. Ergonomia băii - Evaluați-vă nevoile
  2. Ergonomie băii: Calculați spațiul
  3. Ergonomia băii: Amplasarea acesteia

Ergonomia băii - Evaluați-vă nevoile

Atunci când amenajați baia, este esențial sa stiti ca ea trebuie concepută in functie de câte persoane o folosesc. O baie pentru o singură persoană trebuie să fie concepută diferit fata de o baie care va fi folosita de o familie cu copii sau de o baie destinata mai multor generații. Luați în considerare modul în care se vor desfasura activitatile de dimineață în baie, cine va utiliza baia și când. Acest lucru va v-a ajuta sa va decideti dacă aveți nevoie de o chiuvetă cu un blat generos sau daca sunt mai avantajoase două chiuvete separate cu spații de depozitare corespunzătoare. Un alt lucru de luat in calcul este amplasarea  toaletei – daca va permite spatiul, o puteți instala chair într-o incapere separata. Astfel, este respectata intimitatea persoanelor și veți castiga spațiu disponibil în baie. Urmatorul aspect de luat in calcul este modul in care veti face baie: preferati o baie relaxantă sau un duș revigorant? Mai multe informații care va vor  ajuta sa luati decizia cea mai buna găsiti in articolul nostru: CABINĂ DE DUȘ SAU CADĂ?
Ergonomia si functionalitatea in baie

Ergonomie băii: Calculați spațiul

Când vorbim despre spațiu, ne referim nu numai dacă baia este mare sau mica (vezi articolul nostru: AMENAJAREA BĂILOR MICI) . Atunci când vine vorba de spațiu, trebuie să luati în considerare, de asemenea, zonele de circulație care sunt necesare, astfel încât să va puteti mișca lejer la ieșirea din duș sau cadă, sa aveti spatiu suficient la chiuveta fără a va lovi de alte obiecte amplasate prea aproape. Aici ne referim la distantele minime necesare intre echipamentele din baia dvs. Merită să precizam, de exemplu, că marginea superioară a lavoarului trebuie să fie la 80-85 cm de podea. Următoarea recomandare se aplică pentru fixarea unei oglinzi deasupra chiuvetei: dacă nu optați pentru o oglindă înaltă și există diferențe considerabile de inaltime între utilizatorii băii, o oglindă mobilă oferă avantaje mari. Puteți opta pentru instalarea un mixer de duș în incinta cabinei iar înălțimea recomandată pentru amplasarea acestuia este între 110-130 cm deasupra podelei. Dacă alegeți un cap de duș, acesta ar trebui să fie între 200 și 220 cm deasupra căditei de duș sau puteți adăuga 30 cm la înălțimea celei mai înalte persoane din casa.
După cum am menționat mai sus, ar trebui să existe spațiu suficient pentru deschiderea ușilor cabinei de duș. Această problemă este inexistenta insa daca alegeti varianta montarii unei cabine de duș cu uși culisante. Cititi si informati-va din articolul nostru privind ușile culisante: CABINA DE DUȘ CU UȘI CULISANTE

Ergonomia băii: Amplasarea acesteia

Cu siguranță, o baie spațioasă, inundată de lumină naturală, este un vis dar nu poate fi realizată în orice casă sau apartament. În general, surse suplimentare de lumină ar trebui să fie luate în considerare și în băile cu lumină naturală, de exemplu la oglinda de deasupra chiuvetei. Puteți găsi idei si recomandări pentru amenajarea băilor fără ferestre în articolul BAIA FĂRĂ FERESTRE: CUM O CONFIGURĂM? Pe lângă iluminarea adecvată, gândiți-vă și la o bună aerisire a băii, in caz contrar, pereții și mobilierul pot fi afectati de umezeală.

Ergonomia băii: Accesoriile necesare

Aveti o baie utilata cu toate facilitățile, mobilier bine amplasat, totul se armonizează, cabina de duș este mare și confortabila ... Dar unde este spațiul destinat prosoapelor? Unde depozitati produsele cosmetice sau agenți de curățare? Și unde veti conecta uscătorul de păr? Acestea sunt detalii importante la care ar trebui să vă gândiți atunci când plănuiti o reamenajare. Prin urmare, ar trebui să anticipați suficiente cuiere de haine, rafturi sau dulapuri pentru prosoape și cel puțin două prize rezistente la stropi. Și amintiți-vă întotdeauna: Baia trebuie să fie în primul rând confortabilă, un loc de relaxare atat pentru dvs. cat și pentru restul membrilor gospodăriei.
Vezi toate postările de pe blog