Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Cum să alegi chiuveta pentru baie?

Mai 2022
Chiuveta sub blatLavoarul este o piesă esențială a obiectelor sanitare în fiecare baie. Totuși, tipul de lavoar pe care îl alegem depinde de mulți factori, de exemplu, de dimensiunea băii, designul folosit, așteptările și gustul membrilor gospodăriei. Ce chiuvete sunt populare și cum să alegi modelul perfect?

Alegerea unui lavoar nu este ușoară. Gama largă de modele de astfel de echipamente pentru baie nu ușurează deloc acest lucru. Există o mulțime de modele din care să alegeți care diferă din toate punctele de vedere: formă, metodă de montare și chiar culoare. Înainte de a lua decizia finală, ar trebui să vă gândiți cu atenție dacă modelul pe care îl alegeți este cel care vi se potrivește cel mai bine. Pentru unele persoane, o chiuvetă cu dulap montat pe perete poate fi ideală, în timp ce alții pot prefera o chiuvetă creată de sine stătătoare. Deci, ce ar trebui să avem în vedere atunci când alegem lavoarul?

Conținut
  1. Alegerea chiuvetei pentru baia ta
  2. Chiuvete pentru baie – tipuri
  3. Chiuveta deasupra blatului
  4. Ce sifon să alegi pentru chiuveta de deasupra blatului?

Alegerea chiuvetei pentru baia ta

Amenajarea unei băi funcționale necesită mult timp, iar fiecare obiect sanitar trebuie gândit cu atenție. În afară de a alege între o cabină de duș sau o cadă, mai sunt câteva decizii minore de luat. Primul lucru de luat în considerare este dimensiunea băii.  Chiuveta pentru o baie mică va trebui să fie de dimensiuni mici; in acest caz o chiuveta de 40 cm ar fi o alegere bună. Totuși, dacă baia este spațioasă, ne putem permite un model mai mare. De asemenea, să nu uităm de funcționalitate. Atunci când te hotărăști pentru o chiuvetă mai mică, este mai bine să optezi pentru una mai adâncă, deoarece este mai confortabil de utilizat, iar de fiecare dată când te speli pe mâini, podeaua nu va fi stropită, ajutând la menținerea băii curate.

Atunci când alegem chiuveta, trebuie să avem în vedere designul și spațiul de depozitare. În cazul băilor mici, fiecare spațiu liber merită folosit. Chiuveta de baie cu dulap este un succes. Membrii casei câștigă spațiu suplimentar, și totodată, nu vor mai fi produse cosmetice sau articole de toaletă împrăștiate prin baie. Chiuveta cu dulap vă va permite să mențineți ordinea și să păstrați baia ordonată. Această soluție poate fi folosită chiar și în interioare foarte mici. Pentru astfel de interioare, o chiuvetă îngustă cu dulap este o alegere bună. Genul acesta de chiuvetă are și un alt avantaj: nu are multe colțuri, așa că este ușor de păstrat curată.

Proprietarii de băi spațioase au o mulțime de opțiuni. O chiuvetă mare poate avea o lungime de până la 120 cm. Dacă locuiesc mai mulți oameni în casă ei trebuie să împartă baia, iar atunci când există o chiuvetă dublă cu dulap, aceasta poate funcționa și mai bine.

Chiuvete pentru baie – tipuri

Chiuvetele de baie pot fi sortate dupa diverse criterii. Cel mai adesea ele sunt împărțite în chiuvete rotunde și dreptunghiulare. Cu toate acestea, aceasta nu este singura diviziune. Ele diferă și prin material și culoare. Deși ceramica este în continuare cea mai comună alegere, unii investitori se decid asupra a ceva mai original. O chiuvetă din sticlă, marmură sau granit este o priveliște interesantă și, de asemenea, vom obține un rezultat spectaculos folosind o chiuvetă din lemn, dar în cazul lor trebuie să ținem cont de proprietățile acestui material și, astfel, de îngrijirea corespunzătoare a acestuia. În funcție de tipul de chiuvetă, instalarea este diferită. Putem alege dintre chiuvete încastrate și chiuvete deasupra blatului, chiuvetă pe piedestal și chiuvete de sine stătătoare. Iată câteva informații suplimentare despre cele mai comune tipuri de chiuvete.
Cum să alegi chiuveta pentru baie?

Chiuveta deasupra blatului

Chiuveta deasupra blatului se caracterizează prin faptul că întreaga chiuvetă este așezată pe dulapul de chiuvetă sau pe blatul acesteia. De obicei, au formă rotundă, dar aceasta nu este o regulă. O chiuvetă rotundă deasupra blatului este ușor de instalat, este versatilă și arată grozav în orice baie. În interioarele moderne, lavoarele dreptunghiulare deasupra blatului vor fi de asemenea potrivite. Chiuveta de deasupra blatului este o alegere atrăgătoare, dar are și un anumit dezavantaj: murdăria se acumulează în locul în care chiuveta atinge blatul și, deoarece un astfel de spațiu este greu de accesat, curățarea acestuia poate fi deranjantă.

Chiuveta sub blat

Chiuvetele sub blat arată diferit. Acest model este montat pe partea inferioară a blatului, iar ceramica nu iese în afară. Aceste chiuvete sunt elegante și clasice în același timp și sunt ușor de curățat. Trebuie totuși să ne amintim că spațiul disponibil în dulap va fi redus.

Chiuveta neagră

Chiuveta albă este un adevărat clasic. Este culoarea dominantă când vine vorba de chiuvete ceramice. Totuși, merită să mergi puțin mai departe și să optezi pentru ceva mai original. Chiuvetele negre se pot dovedi interesante. Vor arăta splendid asociate cu stiluri glamour, moderne și industriale. Există și modele disponibile în alte culori non-standard. Chiuvetele de culoare așezate deasupra blatului sunt de obicei din sticlă și pot fi, de exemplu, verde sau portocaliu.

Chiuvetele din piatră

Este o opțiune perfectă pentru cei care caută ceva durabil, elegant și original. Piatra naturală este stilată și cu siguranță va fi un adevărat decor al băii. Cele mai comune chiuvete sunt din granit sau marmură. În ciuda aspectului său impresionant, mulți oameni renunță la această opțiune din cauza prețului ridicat.

Ce sifon să alegi pentru chiuveta de deasupra blatului?

Rolul sifonului este de a evacua apa în sistemul de canalizare, precum și de a elimina mirosurile neplăcute și de a opri gazele din canalizare. În funcție de obiectul sanitar la care se va conecta sifonul, se alege o altă variantă. Când vine vorba de chiuvete, putem alege dintre sifone tubulare, butelii și sifone non-standard. De regulă, alegerea depinde de spațiul disponibil. Sifoanele pentru sticle au un design vertical, iar în partea inferioară se află un rezervor de apă. Această opțiune este bună pentru băile mici. Sifoanele tubulare au un design orizontal și arată ca litera „U”. Astfel de sifoane se înfundă rar și sunt foarte eficiente, totuși ocupă mai mult spațiu și sunt recomandate pentru băile mai mari. Există însă și sifoane cu  formă neobișnuită și destinate a fi și piesă de decor. Acest tip este bun pentru băile industriale, unde scurgerea este un avantaj. Sifonele menționate mai sus vor funcționa bine indiferent de tipul de chiuvetă, ceea ce înseamnă că atunci când căutăm un sifon pentru o chiuvetă deasupra blatului, ar trebui să ne uităm în primul rând la funcționalitatea și la spațiul pe care dorim să îl folosim.

Cum se montează chiuveta?

Indiferent dacă investitorul are în vedere chiuvetă din sticlă deasupra blatului, chiuvetă de sine stătătoare sau chiuvetă din ceramică sub blat, trebuie să țină cont de funcționalitatea acestora și, prin urmare, de instalarea lor. Accesul la chiuvetă este esențial. Trebuie să fie la o distanță adecvată de dulapuri, duș și pereți. Chiuveta trebuie să fie la cel puțin 20 cm distanță de fiecare dintre aceste elemente și plasată la 75-80 cm deasupra pardoselei. Chiuvetele sub blat sunt montate mai jos decât cele menționate mai sus. Când căutați o chiuvetă pentru o baie mică, vă recomandăm să citiți aceste articole: „BAIA ÎNTR-O GARSONIERĂ - IDEI DE AMENAJARE?” și „BAIA MICĂ DIN BLOC - SFATURI DEMONSTRATE”.
Vezi toate postările de pe blog