Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Consumul de apă: duș vs. cadă

Septembrie 2022
Consumul de apăCând este timpul să renovăm baia, multe persoane se confruntă cu veșnica dispută dacă să opteze pentru o cabină de duș sau pentru o cadă. Cu toate acestea, nu doar preferințele membrilor gospodăriei intră în joc, ci și aspectele economice. Apa devine constant mai scumpă, așa că investitorii preferă să se concentreze pe acele soluții care permit creșterea economiilor.

Economisirea apei are un impact direct asupra facturilor noastre, iar consumul mai mic arată grija pentru ecologie și mediu. Deși în viitorul apropiat nimeni din Europa nu trebuie să-și facă griji că va exista o lipsă de apă, există multe regiuni din lume în care apa este deficitară. Acesta este un motiv suplimentar pentru a economisi apă. Deci, care este răspunsul la întrebarea: duș sau cadă? Așadar unde putem face puțină economie la apă ?

Cadă sau duș – care variantă este mai economică?


Dacă vrem sa comparăm o cadă cu o cabină de duș, este incontestabil faptul că unei cabine de duș i se aplică un consum mai mic de apă. Pentru a face o baie confortabilă în cadă, ar trebui să o umplem cu apă până la cel puțin jumătate din înălțimea ei. O cadă de baie poate conține în medie între 120 și 150 de litri și, chiar dacă este doar pe jumătate plină, o singură baie ar folosi până la 70-80 de litri de apă. Prin urmare, un duș necesită mult mai puțină apă.

Debitul de apă depinde de tipul capului de duș și de achiziționarea unui aerator (mai multe despre acesta și despre beneficiile achiziționării unuia, puteți găsi în articolul „Aerator – ce este, cum funcționează și de ce ar trebui să achiziționați unul?” și în postarea „Cum să economisești apă acasă?”). Când vine vorba de duș, cel mai adesea folosim 5 până la 9 litri de apă pe minut. Dacă am dori să facem un duș tip ploaie, atunci această cantitate va fi puțin mai mare, crescând la 7-12 litri. Un duș mediu înseamnă aproximativ 5 minute de consum de apă, deci asta înseamnă că în acest timp folosim aproximativ 30-40 de litri de apă. Dacă nu ținem robinetul deschis în tot acest timp, cantitatea de apă consumată va fi și mai mică.

După cum putem vedea, cu spălatul la duș putem economisi mulți bani. Dacă înmulțim numărul de membri ai familiei și frecvența băilor, iar apoi comparăm consumul de apă la duș și la cadă, diferența va fi enormă.
Consumul de apă: duș vs. cadă

Ce alte modalități de a economisi apă mai sunt?


Un aerator, care a fost menționat mai devreme, va ajuta cu siguranță. Este o sită mică atașată la capătul robinetului sau al capului de duș. Aerează apa, scăzând debitul acesteia. În plus, fluxul este mai bine direcționat, ceea ce înseamnă că apa nu este stropită.

Există și alte modalități de a economisi apă. De exemplu, te-ai putea obișnui să folosești apă puțin mai rece. Nu este vorba despre a face un duș în apă rece ca gheața, trebuie doar să ne amintim că, dacă cuiva îi place să facă duș în apă foarte fierbinte, trebuie să curgă multă apă înainte de a deveni fierbinte. Când vă șamponați părul sau să vă săpunați corpul, apa trebuie oprită - nu este necesară pentru aceste sarcini, așa că nu ar trebui să curgă din robinet în mod inutil. Dacă membrii gospodăriei sunt îngrijorați că dușurile lor durează prea mult, o idee bună este un cronometru care sună, de exemplu, după 5 minute, indicând că este timpul să terminați baia.

Cadă și duș în același timp – este posibil?


Deși spălatul la duș înseamnă un consum mai mic de apă decât într-o cadă, folosirea acesteia din urmă după o zi lungă și obositoare este foarte atrăgătoare. Deci, se pare că cea mai bună opțiune ar fi să investești în ambele. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales când ne uităm la dimensiunea majorității băilor. O opțiune care poate fi luată în considerare este o cadă și un duș 2 în 1. Tot ce trebuie să facem este să avem o cadă care să se potrivească băii noastre și apoi să o completăm cu un paravan de cadă de calitate superioară. Astfel, zilnic vom putea face duș, permițându-ne să economisim apă, iar atunci când membrii gospodăriei au chef să facă o baie lungă, vor folosi cada.
Vezi toate postările de pe blog