Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Ce sursă de încălzire să alegi pentru baie?

Septembrie 2022
Calorifer în baieErgonomia și funcționalitatea sunt în esența designului băii. Spațiul trebuie planificat astfel încât să fie confortabil de utilizat, iar sursa de încălzire este un echipament pentru care trebuie să găsim spațiu. Deci, ce calorifer va fi cel potrivit pentru baie?

Când căutăm calorifere, ar trebui să ne uităm dacă acestea vor putea încălzi baia în mod eficient. De asemenea, merită să alegem un model care ne va permite să uscăm prosoapele după baie sau duș. În același timp, atunci când alegem caloriferul, nu trebuie să uităm de decorul băii. Producătorii fabrică modele care diferă ca mărime, design și culori. În acest fel, putem alege o piesă care nu va fi doar practică, ci va fi și o completare frumoasă a decorului băii.

Conținut
  1. Tipuri de calorifere pentru baie
  2. Instalarea este importantă
  3. Ce fel de calorifer se recomandă pentru un plus de căldură în baie?
  4. Mai este necesar un calorifer când avem încălzire în pardoseală?
  5. Ce calorifer cu infraroșu să alegi pentru baie?
  6. Cum se verifică puterea caloriferului?

Tipuri de calorifere pentru baie

Caloriferele din baie sunt disponibile în mai multe versiuni. Ele diferă ca stil, dimensiune, putere de încălzire și metodă de instalare. Le putem împărți în mai multe tipuri de bază.

Calorifere cu apă caldă

Acesta va încălzi încăperea toamna si iarna, in timp ce vara, la fel ca întregul sistem de încălzire, va fi oprit. Acest tip de calorifer este conectat la centrala termică. Are țevi verticale cu două capete de conectare, unul are robinet. Caloriferul poate avea un panou decorativ, care nu numai că va acoperi instalația, dar va îmbunătăți și eficiența încălzirii. În funcție de model, termostatul care reglează temperatura poate fi deja încorporat sau trebuie achiziționat separat.

Calorifere electrice cu apă caldă

Sunt oarecum asemănătoare cu modelul anterior, deoarece sunt conectate la sistemul de încălzire central. Cu toate acestea au în plus un element de încălzire electric, ceea ce face posibilă utilizarea acestuia nu doar în sezonul de rece. De obicei, elementul de încălzire este inclus la calorifer, dar chiar dacă este necesar să-l achiziționați separat, aceasta nu ar trebui să fie o problemă, deoarece se potrivește cu majoritatea caloriferelor. Este important însă ca acesta să aibă mai puțină putere decât caloriferul.

Uscătoare sau calorifere electrice

Un alt tip sunt caloriferele electrice. Având în vedere că nu sunt la fel de puternice ca tipurile anterioare, nu sunt potrivite pentru încălzirea întregii încăperi. Cu toate acestea, ele vor funcționa bine ca aparat auxiliar sau dacă investitorii nu au luat în calcul un aparat de uscare pentru prosoape și rufe atunci când au proiectat baia. Un astfel de aparat nu trebuie să ocupe mult spațiu, trebuie doar să fie conectat la o sursă de energie.
Ce sursă de încălzire să alegi pentru baie?

Instalarea este importantă

Când plănuiți să cumpărați un calorifer, merită să vă gândiți în primul rând la modalitățile de instalare ale acestuia. Din această perspectivă, putem distinge trei tipuri de calorifere: de podea, montate pe perete și universale. Caloriferele de perete sunt soluția clasică. Aceasta este o opțiune deosebit de bună dacă membrii gospodăriei intenționează să înlocuiască modelul vechi cu unul nou, care are parametri mai buni și design modern. Investiția în această soluție vă va scuti de o renovare costisitoare și reluarea întregii instalații. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți un model de mărime similară. Trebuie doar să rețineți că conducta responsabilă cu alimentarea cu apă ar trebui să fie în partea de sus iar cea care drenează, jos. Altfel eficiența acesteia va scădea semnificativ, baia va fi subîncălzită și facturile mai mari.
Al doilea tip este caloriferul vertical. Acesta este cu siguranță o soluție modernă și o opțiune excelentă pentru cineva căruia îi pasă de aspectul contemporan și de economisirea spațiului, deoarece electrocasnicele din această categorie sunt subțiri. Dacă instalarea este făcută incorect, nu trebuie să începem de la zero, trebuie doar să folosim un conector încrucișat, care ne va ajuta să remediam această greșeală. Caloriferele de acest tip au de obicei lățimea cuprinsă între 40 și 50 cm și sunt mult mai plăcute din punct de vedere estetic decât caloriferele masive tradiționale. Aceasta este varianta perfecta pentru cineva care se întreabă ce tip de calorifer să aleagă pentru o baie la bloc. De obicei, în astfel de spații, baia este cea mai mică încăpere, adică fiecare metru contează. Astfel, o variantă bună aici ar fi, de exemplu, amplasarea unui calorifer deasupra căzii.

Ce fel de calorifer se recomandă pentru un plus de căldură în baie?

În situația în care caloriferul ales este insuficient și membrii gospodăriei vor să ofere un plus de căldură băii, caloriferele electrice menționate vor funcționa. Deci, ce fel de calorifer electric va fi potrivit pentru baie? Dacă investitorul dorește să evite costurile suplimentare, cea mai simplă soluție ar fi achiziționarea elementului de încălzire, care apoi va fi conectat la caloriferul pe care îl avem deja. În acest fel, va fi posibilă utilizarea caloriferului și în afara sezonului rece. Dacă nu este posibil să-l conectați, un calorifer electric va fi o opțiune bună. Trebuie doar să verificăm etanșeitatea acestuia și dacă este rezistent la abur și umiditate. Poate fi montat pe podea, dar este posibil și să-l montați pe perete. O soluție des întâlnită este, de exemplu, plasarea unui calorifer deasupra toaletei. Când vine vorba de modelele pe podea, cele care au roți merită atenție, deoarece pot fi mutate cu ușurință.

Mai este necesar un calorifer când avem încălzire în pardoseală?

În cele mai multe cazuri este evident că baia are nevoie de un calorifer, dar uneori ne-am putea întreba dacă instalarea acestuia este necesară. Acesta este, de exemplu, cazul încălzirii prin pardoseală. Instalația sub pardoseală este responsabilă de distribuirea căldurii, dar încălzitorul de baie va fi în continuare util, deși dintr-un alt motiv. În acest caz, va fi responsabil de controlul nivelului de umiditate, care poate fi foarte ridicat în baie –umiditatea poate ajunge până la 70% după o baie. Dacă nu reducem nivelul de umiditate, poate exista o problemă datorită ciupercilor și mucegaiului. Este important să aerisești baia după spălat, iar dacă aceasta nu are fereastră, un calorifer este cu atât mai important. În plus, așa cum am menționat anterior, prosoapele se usucă mai repede pe un calorifer, ceea ce nu poate face încălzirea prin pardoseală.
Ce sursă de încălzire să alegi pentru baie?

Ce calorifer cu infraroșu să alegi pentru baie?

O opțiune interesantă este caloriferul cu infraroșu. În acest caz, căldura este emisă prin radiație și nu avem de-a face cu încălzirea aerului, ci a obiectelor. Căldura plăcută poate fi simțită imediat după pornirea încălzitorului. În cazul radiatoarelor/ caloriferelor convenționale, aerul cald se ridică până în tavan, ceea ce însă nu este cazul aici. Tehnologia de încălzire cu infraroșu este folosită în încălzirea prin pardoseală, dar în ultimul timp sunt tot mai disponibile și alte aparate de încălzire. Deci, ce încălzitor cu infraroșu poate fi folosit în baie? Cele mai comune opțiuni sunt panourile speciale și radiatoarele cu infraroșu. Cu toate acestea, merită să verificați puterea încălzitorului pentru a face încălzirea eficientă și economisitoare de energie.

Cum se verifică puterea caloriferului?

Pentru ca un calorifer să își folosească funcția în mod optim, trebuie să aibă puterea potrivită. Cum îl putem verifica? Puterea aparatelor de baie poate fi de la 50W la 2000W, deci aria este mare. De obicei, puterea optimă este de aproximativ 120 W pe metru pătrat de baie dacă izolația și etanșeitatea ferestrelor sunt bune. Aceasta înseamnă că primul factor determinant al puterii potrivite va fi dimensiunea băii. În plus, trebuie să ținem cont dacă radiatorul va fi folosit pentru uscarea prosoapelor, dacă există un alt încălzitor în baie, dacă ar fi singura sursă de căldură sau folosit ca încălzitor auxiliar. Pentru uscarea prosoapelor va fi suficient un model de 50W, dar se vor usca mult mai repede pe un model de 100W.

Radiator asortat cu decorul

Știind acum ce parametri tehnici ar trebui să aibă radiatorul și ce tip va funcționa în fiecare caz, putem trece la estetică. Producătorii oferă atât radiatoare tradiționale, cât și modele care seamănă vizual cu o sculptură contemporană. Dacă baia are o cabină de duș modernă, precum un paravan de tip walk-in și alte soluții contemporane, atunci un calorifer cu un design atât de unic va sublinia caracterul interiorului. Pe de altă parte, dacă baia este în stil tradițional și are o cadă din fontă, atunci un calorifer cu design clasic va fi mai potrivit.
Vezi toate postările de pe blog