Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Baie mare - cum să o amenajezi?

Mai 2022
Baie mareBaia trebuie să fie functională, mai presus de toate. Trebuie să găsim spațiu pentru echipamentul potrivit, iar amplasarea acestuia este importantă. În timp ce cu o baie mică trebuie uneori să depunem mult efort pentru a ne asigura că designul îmbină valorile funcționale și cele estetice, atunci când vine vorba de interioare spațioase nu există limite. O baie mare poate fi amenajată în așa fel încat să servească nu doar toaletă de dimineață sau seară, ci să fie și o zonă de relaxare.

Atunci când proiectați o baie, este important să rețineți că este un loc multifuncțional. În primul rând, ar trebui să ofere confort în timpul activităților de igienă. Astfel, ar trebui să luăm în considerare cu atenție dimensiunea echipamentului și adaptarea acestuia la nevoile membrilor casei, precum și iluminarea adecvată, care este necesară pentru bărbierit și machiat. Dacă avem o baie mare, amenajările pot fi diverse și oferă o mulțime de posibilități. Putem realiza o zonă dedicată relaxării sau chiar să creăm o saună. În acest fel, baia nu va deveni doar un loc în care oamenii se bucură de relaxare, dar va și încanta prin designul său.

Conținut
  1. Proiectarea unei băi mari
  2. Cum să amenajezi o baie mare? Începe cu un proiect!
  3. Distribuirea obiectelor sanitare într-o baie mare
  4. Baie mare cu cadă și duș – satisface toate nevoile
  5. Echipament pentru o baie mare – ce mai putem adăuga?
  6. Ce putem spune despre culori și materiale?
  7. Magia accesoriilor într-o baie mare

Proiectarea unei băi mari

Un spațiu mai mare ne încurajează să experimentăm cu decorul și pare mai ușor de finisat decât o încăpere mică. Este adevărat într-un fel, dar ar trebui să fim precauți. Stilul unei băi mari ar trebui să fie în concordanță cu decorul celorlalte camere din casa noastră. Dacă întregul apartament sau casa are un design modern, alegerea stilului rustic pentru baie nu va fi potrivită.

Când amenajăm o încăpere mai mare, putem cădea într-o capcană. Deși este mult spațiu, ar trebui să avem grijă să nu amplasăm acolo prea multe echipamente și decorațiuni. Chiar și cu o baie spațioasă, putem ajunge să simțim că decorul este supraîncărcat și copleșitor. Merită să păstrezi spațiul, pe care îl ofera o baie mai mare.

O baie mare și modernă se remarcă printr-o împărțire blândă a spațiului său în zone utilizabile. Se evită punerea pereților, în schimb putem opta pentru schimbarea modelului de faianță sau așezarea unui paravan de sticlă.
Baie mare - cum să o amenajezi?

Cum să amenajezi o baie mare? Începe cu un proiect!

Primul lucru la care ar trebui să ne gândim este proiectul. Fără el, nu vom putea folosi pe deplin potențialul interiorului. Un plan de acțiune este fundamental. Deci, ce ar trebui să includă un astfel de proiect? În primul rând, trebuie să luăm măsurătorile băii și să o desenăm pe o bucată de hârtie sau pe calculator, apoi putem adăuga elemente ulterioare. Desenul începe cu desemnarea zonelor utilizabile. Trebuie să existe o zonă de baie, cu vas de toaletă și chiuvetă. În această etapă, putem preciza dacă dorim să avem o baie mare, cu cadă și duș, sau dacă s-ar potrivi doar o cabină de duș. Dacă mai avem destul spațiu, ne putem gândi la crearea unei zone de relaxare.
Odată ce avem obiectele sanitare de bază în plan, putem vedea cât spațiu a mai rămas pentru mobilier. Acum putem marca locurile în care vrem să îl plasăm. Cu băi spațioase, putem rupe tiparul obișnuit și nu trebuie să ne limităm la rafturile obișnuite de baie. O sugestie bună este să aveți mobilier personalizat care să ocupe întregul perete. Acest tip de sistem poate oferi o mulțime de rafturi și dulapuri, astfel încât să nu fie nevoie să plasăm niciun alt mobilier de depozitare în baie.

Un alt pas la crearea unui astfel de proiect va fi specificarea materialelor de finisare care vor fi folosite pentru podea și pereți. Majoritatea oamenilor optează în continuare pentru plăci ceramice, dar tapetul impermeabil sau lemnul exotic funcționează bine. Atunci când planificăm decorul, ar trebui să ne gândim imediat și la iluminat. O baie mare cu fereastră va oferi multă lumină naturală în timpul zilei. Cu toate acestea, zona din jurul oglinzii deasupra chiuvetei ar trebui să fie iluminată suplimentar. În plus, iluminarea subtilă și relaxantă va fi utilă în zona de relaxare. Lumina caldă va permite o regenerare mai rapidă.

Distribuirea obiectelor sanitare într-o baie mare

O baie mare ne încurajează să experimentăm puțin mai mult. Acest lucru este valabil și pentru distribuirea obiectelor sanitare. Putem așeza o cadă sau o unitate de duș lângă perete, iar un lavoar poate fi așezat pe alt perete. Totuși, dacă baia este foarte mare, s-ar putea dovedi că rămânem cu prea mult spațiu liber în centru. Daca baia are mai mult de 10 mp, o putem gandi ca pe o camera de relaxare.

Când vine vorba de o cameră umedă, designul acesteia este abordat diferit decât în cazul unei băi obișnuite. Pe lângă echipamentul și mobilierul de bază, poate fi loc pentru șezlong sau plante mari. Rezultatul va fi și mai bun dacă baia are o fereastră cu vedere frumoasă. Daca este o baie mare la mansarda, am putea folosi si potentialul pe care il are fereastra. Când vine vorba de încăperi cu umezeala, obiectele sanitare pot fi plasate în punctul central. O cadă de baie frumoasă ar fi un adevărat punct culminant. Poate fi amplasată singură în centru sau o putem separa cu un perete de sticlă al unei cabine de duș elegantă. Aici nu va exista o împărțire rigidă în zone, dar dacă planificăm bine distribuirea echipamentelor, baia poate părea și mai mare.

Baie mare cu cadă și duș – satisface toate nevoile

De obicei, printre membrii gospodăriei îi vom găsi pe cei care iubesc băile lungi și pe cei care preferă dușurile rapide. În băile mici, nu există loc pentru ambele, decât dacă investitorii optează pentru o cadă cu paravan. Uneori există atât de puțin spațiu încât se potrivește doar o cabină de duș mică. Cu o baie mare, nu există astfel de probleme. Prin urmare, cea mai bună soluție este o baie mare, cu duș și cadă. Dimineața, când membrii casei se grăbesc la muncă, pot face un duș răcoritor, iar seara, când corpul este încordat, se pot bucura de o baie lungă și relaxantă.
Baie mare - cum să o amenajezi?

Echipament pentru o baie mare – ce mai putem adăuga?

Întrebările despre cum să amenajezi o baie mare sunt legate și de ceea ce poate fi amplasat acolo în plus față de echipamentul standard.  Am menționat deja că pentru spațiile care au peste 10 mp am putea lua în considerare o cameră de relaxare. O cadă de sine stătătoare și o cabină de duș vor fi alegerea perfectă pentru acest tip de baie. Există și spațiu pentru două chiuvete în loc de una. Putem aseza si un bideu lângă vasul de toaletă. Și ce altceva mai putem adăuga?
Totul depinde de cât spațiu rămâne și care sunt așteptările membrilor gospodăriei cu privire la scopul băii lor. Pe langă șezlongul deja menționat, putem așeza o măsuță de toaletă, cu lumănări și bețișoare parfumate. Unii optează pentru o baie de aburi sau o cabină de saună cu infraroșu.

Ce putem spune despre culori și materiale?

Indiferent de încăperea pe care o amenajăm, trebuie să ne amintim că alegerea culorilor are un impact enorm asupra modului în care percepem locul. Cand vine vorba de băi mari, nu trebuie să ne facem griji in privința culorilor care ar putea reduce optic spațiul. Aceasta înseamnă că putem opta atât pentru nuanțe deschise, cât și pentru nuanțe mai închise. În plus, avem o mulțime de opțiuni când vine vorba de materiale de finisare. Placile netede, cu model și texturate vor funcționa bine, iar modelele mate și lucioase vor arăta grozav.

Odată ce suprafețele utilizabile au fost planificate, ne putem gândi la modalitatea de a le separa subtil. Diverse materiale de finisare pot ajuta aici. De exemplu, în zona de relaxare, lemnul poate fi materialul dominant, oferind interiorului o senzație confortabilă. Pe de altă parte, în jurul zonei de baie pot fi puse plăci de piatră sau ceramică.

Magia accesoriilor într-o baie mare

Dacă nu ar fi accesoriile, interioarele mari și spațioase ar putea părea reci și goale. Decorațiunile sunt cele care dau aranjamentului caracterul său unic. Este recomandat să nu alegeți multe culori puternice pentru pardoseală și pereți, accesoriile ar trebui să aibă o nuanță de culoare clară. O culoare vie va adăuga energie și prospețime băii. Accentele colorate pot fi sub formă de lumânări, vaze, figurine, ghivece de flori și prosoape sau un covor în zona de relaxare. Deci, există o mulțime din care să alegeți. Accesoriile au acest avantaj că, în viitor, atunci când membrii gospodăriei doresc să schimbe decorul, nu vor fi nevoiți să efectueze o renovare amplă. Tot ce trebuie să facă este să schimbe decorațiunile; o culoare sau un model diferit va face imediat ca baia să arate complet schimbată.

Iluminarea, “ cireașa de pe tort “ într-o baie mare

Așa cum s-a menționat anterior, iluminatul este foarte important și, ca și în cazul instalațiilor sanitare, merită să ne gândim la el în etapa de construcție a casei sau în timpul unei renovări majore. Iluminatul este împărțit în mai multe categorii - general, suplimentar și decorativ. In băile cu geamuri, lumina naturală patrunde în încăpere, ceea ce creste confortul de utilizare si economisim la facturi. Cu toate acestea, seara sau în zilele înnorate, este nevoie de iluminare generală sau de plafon pentru a folosi baia. Este sursa primară de lumină. În plus, zonele individuale ar trebui să fie iluminate. Așadar, trebuie instalată lumină suplimentară lângă oglinda din baie, dar poate ilumina și zona de baie sau de relaxare. In plus, daca avem decoratiuni interesante pe rafturi, de obicei nișe amenajate sau alte locuri speciale, le putem oferi un plus de lumină blândă instalând iluminat decorativ.
Vezi toate postările de pe blog