Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Baia pentru persoane cu dizabilități

ianuarie 2022
Baia pentru persoane cu dizabilitățiPersoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și cele cu probleme de mobilitate trebuie să depună mult mai mult efort în activitățile lor zilnice. Merită să adaptezi spațiul în așa fel încât să le faci cât mai ușoară folosirea diverselor echipamente. Ce condiții tehnice trebuie să îndeplinească o baie adaptată persoanelor cu dizabilități și cum trebuie amenajată?

Renovarea băii este întotdeauna o investiție costisitoare și consumatoare de timp. În timpul acestui proces, trebuie să ținem cont de nevoile membrilor gospodăriei, astfel încât să putem folosi baia fără probleme cât mai mulți ani. Dacă baia se află la bloc, trebuie să gândim foarte bine amenajarea acesteia, barele de sprijin și echipamentele suplimentare ocupă spațiu suplimentar, iar în multe cazuri spațiul este limitat.

Baia pentru persoane cu dizabilități - ce trebuie să aveți în vedere

Atunci când planificați o baie pentru persoane cu dizabilități, trebuie luată în considerare schimbarea mobilierului în toate zonele uzuale. Fiecare dintre aceste zone trebuie să fie funcțională și ergonomică. Mai presus de toate, în baie se recomandă amplasarea unei cabine de duș adaptată persoanelor cu dizabilități  în locul unei căzi, dar cei care preferă să rămână la o soluție tradițională și aleg o cadă trebuie să-și amintească că este indicat să se concentreze pe o cadă cu uși cu deschidere specială; în acest fel, un membru în vârstă al familiei sau o persoană cu dizabilități nu va fi obligat să ridice picioarele.

Majoritatea investitorilor, însă, decid să instaleze o cabină de duș pentru că se potrivește atât persoanelor care se deplasează în mod independent, cât și celor care folosesc scaun cu rotile. Evident, un duș adaptat nevoilor unei persoane cu dizabilități va arăta ușor diferit față de unul obișnuit. Va avea câteva caracteristici suplimentare. Deci, la ce ar trebui să acordăm atenție deosebită? Intrarea ar trebui să fie suficient de largă pentru a fi folosită de o persoană în scaun cu rotile, iar în locul unei cabine de duș tradiționale puteți opta pentru un paravan de duș, care nu are deloc uși. Cădița de duș trebuie să fie plată sau poate fi înlocuită cu un covoraș care protejează împotriva alunecării. Barele de sprijin sunt, de asemenea, importante, astfel încât persoanele cu deficiențe de mobilitate să se poată susțină fără să cadă. În plus, ar trebui să montăm și un scaun de duș.

Tot lângă chiuvetă și toaletă trebuie amplasate și barele de sprijin, iar atunci când alegem o chiuvetă trebuie să ne orientăm pe un model plat, cu margine corespunzătoare. Ar trebui să fie la înălțimea potrivită pentru ca o persoană cu scaun cu rotile să se apropie de ea cu ușurință. Când vine vorba de toaleta pentru persoane cu dizabilități, aceasta este montată mai sus decât de obicei. Scaunul său are o adâncitură specială și balamale întărite pentru a preveni mișcarea. În plus, barele de sprijin ar trebui să fie atașate de perete pentru a facilita transferul din scaunul cu rotile.

Baia pentru persoane cu dizabilități - regulamente

Configurarea unei băi pentru persoanele cu nevoi speciale este o provocare, iar in funcție de dimensiune designul este abordat diferit. De asemenea, face o mare diferență dacă baia este într-o unitate publică sau acasă. În primul caz, reglementările dictează cum ar trebui să arate baia pentru persoanele cu dizabilități, iar la proiectarea unui astfel de spațiu trebuie respectate multe reglementări. Acest lucru este reglementat de legislația internațională. Printre cele mai importante prevederi internaționale se numără: Hotărârea 48/96 din 20 decembrie 1993 privind regulile standard privind egalizarea șanselor pentru persoanele cu dizabilități și Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Printre reglementările Uniunii se numără: Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Strategia europeană pentru persoanele cu dizabilități 2010-2020 și Rezoluția ResAP(2001)1. În ceea ce privește legislația în vigoare, trebuie să ne familiarizăm cu Regulamentul ministrului român al infrastructurii privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească clădirile și amplasarea acestora. Locuri de luat masa, cinematografele, teatrele cât și birourile trebuie să respecte aceste norme.

Există cerințe privind băile pentru persoanele cu dizabilități la domiciliu? În primul rând, nu este necesar să se anticipeze și să se adapteze interiorul la toate formele de dizabilitate, ci strict la nevoile persoanei în cauză. Nevoile unei persoane care folosește cârje vor fi diferite de cele ale unei persoane într-un scaun cu rotile. Nu trebuie să uităm că întotdeauna confortul este prioritatea principală. În unele cazuri, va fi suficient doar un scaun de duș sau o bară de sprijin, în timp ce în altele totul va trebui adaptat unei persoane în scaun cu rotile.

Baia pentru persoane cu dizabilități – specificații tehnice

Un investitor care construiește o baie pentru persoanele cu dizabilități ar trebui să știe că spațiul necesar pentru echipamentul individual va fi diferit. O baie pentru persoane cu nevoi speciale ar trebui să aibă dimensiuni de cel puțin 200 × 240 cm, iar persoana care folosește baia trebuie să se poată mișca liber. Cel mai mare spațiu este necesar atunci când persoana folosește un scaun cu rotile – în acest caz este necesară o suprafață de 150 × 150 cm de spațiu liber pentru a asigura utilizarea fără probleme a spațiilor de spălat. Dacă baia pe care trebuie să o folosească o persoană în scaunul cu rotile este mică, este crucial să acordați atenție dulapurilor și unităților de depozitare încă din faza de planificare. Sertarele extensibile sau dulapurile cu uși ocupă mult spațiu atunci când sunt deschise, așa că trebuie să ne asigurăm că este posibil să le folosim cu un scaun cu rotile în baie. Rafturile deschise sunt o sugestie mult mai practică.

Ușa băii ar trebui să aibă o lățime de cel puțin 90-100 cm și să aibă un prag scăzut sau, de preferință, deloc. Barele de sprijin instalate lângă toaletă și duș au diferite dimensiuni și diametre, astfel încât să poată fi ajustate la vârsta și abilitățile persoanei respective. Înălțimea șinelor de sprijin este foarte importantă; de obicei, se află la aproximativ 80 cm deasupra podelei, lângă chiuvetă și la 70 cm lângă vasul de toaletă.
Vezi toate postările de pe blog