Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Baia cu bideu - cum să o proiectați?

Mai 2022
BideulMajoritatea băilor nu au bideuri instalate, ceea ce de obicei rezultă din spațiul limitat. Dar, există variante, deci poate fi găsită o soluție pentru majoritatea gospodăriilor. La ce se folosește un bideu și cum să-l includem într-o baie?

Bideul nu este o invenție nouă, a fost folosit pentru prima dată în Franța încă din secolul al XVII-lea. Interesant este că la acea vreme era folosit pentru dormitor. Abia de-a lungul anilor a fost perceput ca obiect sanitar, care ar trebui pus în baie. Pentru ce se folosește un bideu astăzi și cum să amenajezi spațiul pentru a-i face folosirea confortabilă?

La ce se folosește bideul?

Comparativ cu ceea ce era folosit bideul în trecut, utilizarea acestui dispozitiv s-a schimbat considerabil. În trecut, aristocrații care aveau un bideu în dormitor îl foloseau pentru a-și spăla mustața și barba. Este greu de imaginat că un bideu ar avea un asemenea scop în zilele noastre. În prezent, este folosit în principal pentru spălarea zonei intime imediat după folosirea toaletei și pentru a se împrospăta în timpul zilei, dacă nu există timp pentru un duș. Acest aparat convenabil este apreciat si de persoanele cu probleme de mobilitate sau de femeile insarcinate.

Un bideu poate fi, de asemenea, util dacă sunt și copii mici acasă. Bideul pentru copii poate avea o husă specială pentru a-l face să servească drept chiuvetă. Astfel, un copil mic nu trebuie să se urce pe scăunel pentru a se spăla pe mâini. În plus, un bideu poate fi folosit și pentru a spăla rapid pielea bebelușului după schimbarea scutecului.

Designul unei băi cu bideu – lucruri de reținut

O baie cu bideu poate fi extrem de stilată și în același timp funcțională, cu condiția să fim atenți la câteva aspecte de bază. În primul rând, este important să așezi bideul la înălțimea potrivită.  Deoarece bideul este instalat de obicei lângă vasul de toaletă, ar trebui să ne amintim să le montăm păstrând distanța potrivită între ele. Pentru o utilizare confortabilă a obiectelor sanitare trebuie să existe un spațiu de 30 cm între bideu și vasul de toaletă. Dacă bideul este amplasat lângă alte echipamente, cum ar fi o cabină de duș sau o chiuvetă, distanța dintre ele ar trebui să fie și ea de cel puțin 30 cm. Spațiul din fața bideului afectează și confortul de utilizare; conform specialistilor ar trebui sa fie cel putin 60 cm. Bideul este instalat în mod normal la aceeași înălțime cu vasul de toaletă. Se recomandă amplasarea acestuia la 40 cm de podea, iar in cazul in care baia urmeaza a fi folosita de o persoana cu dizabilitati, inaltimea de montare ar trebui sa oscileze intre 45 cm si 50 cm.

Nici aspectul vizual nu trebuie uitat. Vasul de toaletă și bideul trebuie să formeze un întreg stilistic. Ele trebuie să aibă același stil și formă. Privind prin diferite seturi, ne dăm repede seama că majoritatea ar arăta grozav în interioare moderne, glam și industriale, dar există și modele al căror design se potrivește perfect băilor în stil retro. Unele bideuri au un strat special care face curățarea mai ușoară. Dacă investitorii nu vor să aloce prea mult timp curățeniei, o astfel de soluție merită cu siguranță atenție.

Bideul nu este întotdeauna același

Bideurile diferă nu numai prin dimensiune, culoare și stil. De asemenea, pot fi instalate în diferite moduri. Putem alege între un bideu pe podea și un bideu suspendat. Când ar trebui să le alegem? Bideurile montate pe perete sunt mai populare. Podeaua este descoperită, ceea ce face ca bideul să pară mai ușor. În plus, această variantă face camera mai mare optic, deci este perfectă și pentru băile mai mici. Se instalează în două moduri. Putem fie să-l înșurubam direct pe perete, fie să folosim un cadru în perete. Putem fie să-l înșurubam direct pe perete, fie să folosim un cadru în perete. Este recomandată a doua opțiune, deoarece este mai sigură. Prima opțiune ar trebui luată în considerare numai în cazul pereților solizi.

Pe de altă parte, dacă baia este spațioasă, un bideu montat pe pardoseală va fi o opțiune interesantă. Este potrivit și pentru interioare retro și clasice. În acest caz bideul se înșurubează pe perete sau pe podea cu șuruburi de fixare.

Deși poate fi tentant să instalezi un bideu, multe băi din apartamente au dimensiuni mici. Adesea este dificil să așezi acolo obiecte sanitare de bază precum o cabină de duș, așa că instalarea unui bideu pare aproape imposibilă. Este adevărat într-un fel sau altul, sau cel puțin dacă ne gândim la un cât spațiu ocupă și un bideu obișnuit. Cu toate acestea, putem lua în considerare achiziția unui spray special pentru baie. Este un pulverizator de mână special plasat lângă vasul de toaletă. Nu avem nevoie de mult spațiu sau de o evacuare suplimentară pentru a-l instala. Tot ce ne trebuie este o sursă de apă caldă și un pulverizator. Cu această soluție vasul de toaletă are două funcții – o toaletă și un bideu – tot ce trebuie să facem pentru a ne împrospăta rapid este să folosim pulverizatorul.
Vezi toate postările de pe blog