Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Aerisirea în baie - cum să o faceți corect?

noiembrie 2022
Aerisirea în baieCirculația adecvată a aerului este importantă în orice încăpere, iar când vine vorba de baie, care are un nivel ridicat de umiditate, este cu atât mai important. Un sistem de aerisire care funcționează bine este o necesitate în baie, iar dacă îi lipsește, ar putea duce la consecințe grave. Cum să o planificați astfel încât să nu fie inconveniente?

Trebuie sa avem în vedere activitățile desfășurate în baie, faptul că în această încăpere există un microclimat specific și astfel nivelul de umiditate este mult mai ridicat decât în alte părți ale locuinței. Ventilația în baie are scopul de a o minimiza, prevenind, printre altele, dezvoltarea mucegaiului, care ar putea apărea pe pereți și tavan.

Conținut
  1. Cum se instalează corect sistemul de aerisire în baie?
  2. Ușa este importantă pentru o aerisire eficientă în baie
  3. Când ar trebui completată ventilația gravitațională cu un sistem de ventilație mecanic?
  4. Ce este de făcut dacă nu există sistem de aerisire în baie?
  5. Ce fel de sistem de ventilație este potrivit pentru o baie de bloc?
  6. Unde să montăm sistemul de ventilație în baie?
  7. Aerisirea băii și caloriferul pe gaz

Cum se instalează corect sistemul de aerisire în baie?

Alegem sistemul de ventilație în funcție de dimensiunea băii. Dacă baia este mică, sunt suficiente grile gravitaționale pentru sistemul de ventilație. Deoarece aerul din exterior ar trebui să poată ajunge în toată baia, este recomandat să plasați sistemul cat mai departe de ușă.

În cazul interioarelor spațioase, sau mai precis saloane de baie, o astfel de soluție este insuficientă, deoarece grila nu va putea acoperi tot necesarul. Acesta este momentul în care un sistem de ventilație mecanic este de ajutor. Ventilatorul de baie este amplasat in grila sau in conducta de evacuare. Poate fi setat astfel încât să funcționeze tot timpul, dar cel mai adesea este pornit doar atunci când folosim baia, sau după baie, când nivelul de umiditate crește destul de semnificativ. Nu putem folosi această soluție însă dacă avem calorifer pe gaz în baie. Ventilatorul ar putea aspira gazele de evacuare în baie și acest lucru, la rândul său, ar putea reprezenta o mare amenințare pentru sănătatea membrilor familiei.
Aerisirea în baie - cum să o faceți corect?

Ușa este importantă pentru o aerisire eficientă în baie

Aerisirea în baie poate fi susținută și de uși adecvate. Când vine vorba de baie, acestea nu ar trebui să fie prea înguste. În plus, în partea inferioară, acestea trebuie să aibă deschideri care sunt responsabile pentru schimbul de aer cu alte încăperi. Deschiderile dreptunghiulare sunt in continuare cele mai populare, dar din ce in ce mai des putem găsi uși cu deschideri rotunde. Au un aspect mai subtil și sunt disponibile în mai multe culori. Dacă ușa este solidă, ar trebui să facem un decupaj pentru aerisire în ea, adică să decupăm ușor foaia ușii în partea inferioară. Alți parametri sunt importanți și atunci când vine vorba de ușile de baie. Acestea trebuie să se deschidă întotdeauna spre exterior, iar proporțiile trebuie să fie de 2 m înălțime și cel puțin 80 cm lățime dimensiune de acces.

Când ar trebui completată ventilația gravitațională cu un sistem de ventilație mecanic?

Întrucât majoritatea apartamentelor, în special cele de bloc, au o baie mică, organizarea spațiului acesteia într-un mod ergonomic se dovedește uneori dificilă. Idei pentru băi mici pot fi găsite în articolul „BAIA MICĂ DIN BLOC - SFATURI DEMONSTRATE”. Pentru spațiile așa mici, un sistem de ventilație gravitațional este considerat suficient. Dar se întâmplă uneori să nu funcționeze eficient. Motivul ar putea fi instalarea greșită, grila de ventilație poate avea o capacitate prea mică sau poate fi înfundată, s-ar putea să nu existe ventilatoare de admisie, iar ferestrele ar putea fi foarte înguste. În astfel de cazuri, un sistem de ventilație mecanică merită luat în considerare, la fel ca în spațiile mai mari.

Un sistem de ventilație mecanică asigură un schimb de aer mult mai bun. Este important și previne eficient mucegaiul, având în vedere că în timpul unei băi se produc până la 1.000 g de vapori de apă. Cu toate acestea, există și unele dezavantaje. Când ventilatorul este în repaus, aripile sale împiedică fluxul de aer uzat. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că ventilația gravitațională nu funcționează eficient. De asemenea, atunci când alegem un ventilator, trebuie să fim atenți la nivelul de zgomot. Când aparatul este pornit, emite un sunet, care poate fi o pacoste pentru unii oameni, așa că cel mai bine este să vă concentrați pe un aparat silențios.

Ce este de făcut dacă nu există sistem de aerisire în baie?

Un sistem de ventilație în baie este obligatoriu prin lege și o baie fără aerisire nu ar trebui să existe. Se poate întâmpla, însă, ca după cumpărarea unui apartament sau a unei case, să avem de-a face cu astfel de greșeli, deoarece antreprenorul nu a finalizat lucrările conform standardelor de construcție și alte recomandări. În acest caz, este obligatoriu să instalăm un sistem de ventilație. În caz contrar, nu există schimb de aer în baie și un simplu absorbant de umiditate nu va rezolva problema. Ar putea ajuta la eliminarea excesului de apă, dar doar ca o completare a unui sistem eficient de ventilație. Deci, ceea ce ar trebui să facem este să luăm legătura cu un expert, care ne va spune cum să instalăm un sistem de ventilație.

Ce fel de sistem de ventilație este potrivit pentru o baie de bloc?

Locuind la bloc, investitorul nu are control asupra sistemului de ventilație instalat în apartament. Nici modificări ale acestuia nu sunt permise. Printre cele mai frecvente soluții găsite în locuințe este sistemul de ventilație gravitațională. Circulația se face în mod natural folosind presiunea care se află în interiorul și în exteriorul clădirii. Cu toate acestea, acest lucru nu este foarte eficient, deoarece eficiența depinde de schimbările de vreme. Deci, ce altceva poate face un chiriaș pentru a reduce umiditatea?
Aerisirea în baie - cum să o faceți corect?
Vara, când eficiența sistemului de ventilație gravitațională scade, aerisirea frecventă va fi de ajutor. Orificiile de ventilație pot fi amplasate pe ferestre și pereți. După cum s-a menționat mai devreme, decupările de ventilație de aproximativ 2,5 cm în foaia ușii sunt, de asemenea, o idee bună. De asemenea, ar trebui să ne asigurăm că temperatura în baie este mai mare decât în alte încăperi. Pe de o parte, folosirea băii va fi mai confortabilă, iar pe de altă parte, diferența de temperatură va genera un schimb mai bun de aer.

Unde să montăm sistemul de ventilație în baie?

Eficiența sistemului de ventilație depinde de locul în care amplasăm în baie grilajele și ventilatoarele. Funcționarea ventilatorului presupune că acesta va aspira aerul uzat și îl va expulza afară. Prin urmare, este necesar să-l puneți într-un loc în care să poată aspira aer din toată sau cea mai mare parte a băii. Asta înseamnă că trebuie amplasat cât mai departe de orificiul de admisie a aerului – fereastra și ușa băii. În caz contrar, va aspira aer din exterior sau din camera adiacentă băii.

O altă chestiune importantă este distanța de cabina de duș sau cadă. Acest lucru este valabil și pentru căzile care sunt echipate cu paravan de sticlă. Reglementările prevăd că un aparat de 220 V trebuie amplasat la cel puțin 1,25 m distanță de o persoană care face baie. În caz contrar, ar exista un risc mare ca aparatul să intre în contact cu apa. Un ventilator de joasă tensiune, adică unul cu o tensiune de 12V împreună cu un transformator poate fi plasat puțin mai aproape. Dacă investitorul optează pentru un ventilator de conductă, acesta ar trebui să fie amplasat cât mai adânc posibil în conducta de ventilație.

Aerisirea băii și caloriferul pe gaz

Dacă în baie există un calorifer pe gaz, importanța unei ventilații eficiente este și mai mare. Dacă acesta este încălzitor de apă instantaneu, un sistem de ventilație mecanică sau un grilaj vor face treaba. Este important de reținut că grila de ventilație nu trebuie să fie obstrucționată, deoarece aceasta ar restricționa intrarea de aer proaspăt, care în acest caz este necesar. La arderea gazului, oxigenul este esențial. Dacă este prea puțin, procesul poate merge prost. Rezultatul este un gaz otrăvitor inodor, dar mortal - monoxid de carbon. Din păcate, accidentele care implică otrăvire cu monoxid de carbon nu sunt neobișnuite.

Situația arată diferit dacă în baie există un calorifer cu dublu scop cu o cameră de ardere deschisă, ceea ce înseamnă că este responsabil nu numai pentru încălzirea apei, ci și pentru încălzirea centrală. Într-un astfel de caz, pe lângă sistemul de ventilație, ar trebui să pregătim o conductă suplimentară din exterior. Ca și în cazul precedent, grila din baie trebuie să fie întotdeauna neobstrucționată și cel mai bine este să lăsați ușa băii deschisă când ieșiți din casă. Mai mult, cel puțin o dată pe an grila trebuie curățată, iar eficiența sistemului de ventilație trebuie verificată.

Ce altceva se poate face pentru a reduce umezeala din baie?

Un sistem de ventilație care funcționează bine este o necesitate în orice baie. Cu toate acestea, uneori problema persistă de la prea multă umiditate. Într-un astfel de caz, merită să căutați un absorbant de umiditate, care captează excesul de umiditate. Acest lucru, la rândul său, va preveni mirosul de mucegai și va reduce riscul de creștere a ciupercilor și mucegaiului. Mirosul din baie va fi, de asemenea, mai plăcut și mai proaspăt. Dacă avem fereastră în baie, și în același timp o problemă cu excesul de umiditate, putem așeza câteva plante. Nu numai că multe specii se dezvoltă în astfel de condiții, dar absorb și excesul de apă. Acesta este, de exemplu, cazul crinului păcii. Puteți afla informații despre alte plante care sunt bune pentru baie în articolul nostru „Plante în baie”.

De asemenea, merită menționat faptul că excesul de umiditate din baie este influențat de obiceiurile zilnice ale utilizatorilor săi. După fiecare baie sau duș ar trebui să deschidem fereastra sau ușa. De asemenea, nu ar trebui să uscăm rufele în baie. Chiar și așa, acest microclimat abundă de umiditate.
Vezi toate postările de pe blog