Cookies
Confirmați alegerile mele
Permiteți tot

Respingeți tot

Aeratorul - ce este și cum funcționează

Septembrie 2022
AeratorulSustenabilitatea este importantă pentru tot mai multe persoane. Acțiunile care promovează activitățile de susținere a conservării naturii capătă amploare și astfel conștientizarea oamenilor crește. Acesta este unul dintre cele două motive pentru economisirea apei. Al doilea motiv sunt aspectele financiare și facturile în creștere. Una dintre soluțiile care ajută la reducerea consumului de apă este un aerator pentru robinet. Ce ar trebui să știți înainte de a cumpăra unul?

Un aerator de robinet este un mic dispozitiv ieftin care ne permite să reducem consumul de apă. Acest lucru este posibil datorită designului său special. Aeratorul este de obicei instalat în duza robinetului, ceea ce îi permite să ventileze apa.

Conținut
  1. O modalitate eficientă de economisire a apei
  2. Pentru cine se recomandă aeratorul de robinet?
  3. Cum funcționează aeratoarele?
  4. Tipuri de aeratoare
  5. Aerator în baie – la ce economisești cel mai mult?
  6. Materialul folosit pentru aeratoare este important
  7. Preturile aeratoarelor

O modalitate eficientă de economisire a apei

Fără apă, nu există viață. Deși majoritatea oamenilor sunt obișnuiți să aibă întotdeauna apă la robinet, nu ar trebui să uităm că unele țări suferă de lipsa acesteia. În plus, schimbările climatice în creștere contribuie la secete, care sunt o problemă majoră chiar și în Europa. De aceea este important să luați măsuri pentru a economisi apă. O cabină de duș va ajuta cu siguranță aici, deoarece se folosește mai puțină apă în comparație cu o baie în cadă. Un aerator de robinet este, de asemenea, un răspuns la această nevoie. Cele mai ieftine modele generează economii de până la 15%, dar există și dispozitive care reduc consumul cu până la 60%. Acestea sunt valorile care se pot obține dacă optăm pentru un aerator de robinet.

Beneficiile nu se opresc aici. Cu mai puțină apă care se consumă, putem reduce costurile generate și de cuptorul cu gaz sau electric. Mai puțină apă de încălzit înseamnă mai puțin consum și mai puține cheltuieli. Apele uzate vor fi, de asemenea, reduse, iar acest lucru este benefic și pentru facturile casnice.

Pentru cine se recomandă aeratorul de robinet?

Toată lumea ar trebui să se gândească la cumpărarea unui aerator care economisește apă. Costul suportat se amortizează foarte repede – facturile la apă sunt mai mici și avem sentimentul că ne pasă de mediu. Este recomandat mai ales in casele cu copii. Copiii, când deschid robinetul, nu sunt capabili să controleze fluxul atunci când se spală pe mâini sau pe dinți, ceea ce face ca consumul de apă să fie mai mare decât este necesar.
Aeratorul - ce este și cum funcționează

Cum funcționează aeratoarele?

Modul în care funcționează aeratoarele de robinet poate varia. Unele dintre ele se bazează pe aerarea apei, altele pulverizează apa. În primul caz, este vorba despre crearea presiunii negative și aerarea apei. O peliculă specială de plasă face ca dispozitivul să aspire aer pentru a-l combina apoi cu apă. În acest fel crește atât presiunea apei, cât și volumul, iar atunci când iese din robinet sau din capul de duș, dă senzația unui debit mai mare, în timp ce, în realitate, eliberează mai puțină apă.
A doua categorie este un aerator de pulverizare cu ac. Aici aerul nu este aspirat, dar presiunea apei care curge prin găurile înguste ale plasei este crescută. Avantajul aici este că puteți direcționa fluxul fără riscul de a stropi cu apă. Interesant este că un observator atent poate observa că fluxurile de apă arată de fapt ca niște ace cu un spațiu liber între ele.

Tipuri de aeratoare

Aeratoarele pentru robinete diferă în multe privințe, nu numai prin modul în care funcționează. Acestea pot fi împărțite, printre altele, în funcție de metoda de instalare și de utilizarea lor. În primul caz, este o distincție între dispozitivele cu filet exterior, care sunt instalate în interiorul robinetului, și aeratoarele interne instalate pe gura de scurgere. Pentru robinete vechi se recomanda aeratoare cu filet interior, in timp ce la modelele noi se folosesc aeratoare cu filet exterior.

O altă distincție ține cont de utilizarea lor, iar apoi le putem împărți în aeratoare pentru duș, lavoar, cadă și bucătărie. Privind aceste tipuri de dispozitive din magazin, putem găsi cu ușurință aeratoare pentru capete de duș cu efect de ploaie și aeratoare cu extensie pentru o utilizare mai ușoară.

Aerator în baie – la ce economisești cel mai mult?

Lavoarul este folosit cel mai des și aici se irosește cea mai mare parte a apei. Aceasta înseamnă că mai întâi trebuie să investim într-un aerator pentru bazin. Fluxul de apă poate fi reglat și putem economisi până la doi litri de apă pe minut de utilizare. Multe baterii de lavoar vin deja cu un aerator încorporat.

Lucrurile arată diferit la un cap de duș - aeratorul este instalat înaintea furtunului de duș. Oamenii se întreabă dacă aeratorul sau capul de duș care economisește apă este mai bun. Răspunsul este că prima variantă este mai bună.

Dar cada? În acest caz, este important să aveți un debit mare, astfel încât să nu dureze mult să se umple cuva. Așteptarea mult timp pentru a face o baie și răcirea rapidă a apei ne fac să ne întrebăm dacă un aerator va funcționa în acest caz, așa că ar trebui să ne gândim mai mult la această variantă. Dacă cada este folosită doar pentru baie și nu, de exemplu, pentru spălarea mâinilor într-o baie care nu are chiuvetă, atunci poate că cea mai bună alegere este să renunți la achiziționarea unui aerator aici.

Materialul folosit pentru aeratoare este important

Un alt aspect care trebuie privit este materialul din care sunt fabricate aeratoarele. Un cap de duș care economisește apă poate fi realizat din silicon, metal sau plastic. Tipul de material afectează nu numai prețul, ci și frecvența curățării. Alegând un model din metal, investitorul trebuie să știe că impuritățile se vor depune destul de repede pe acesta și, în unele cazuri, poate exista o problemă cu coroziune. Din acest motiv, un aerator din silicon este o opțiune mai bună. Nu numai că nu va rugini, dar se vor acumula mai puține depuneri și, chiar dacă se așază pe plasă, va fi mult mai ușor să o îndepărtați decât pe cea din metal.

Preturile aeratoarelor

După cum putem vedea mai sus, aeratoarele pot fi diferite și, prin urmare, prețurile lor vor fi diferite. Cel mai simplu aerator de robinet va fi mult mai ieftin decât, de exemplu, un aerator reglabil. Cele mai ieftine dispozitive pot costa doar câțiva zeci de lei, dar asta nu înseamnă că prețul ar trebui să ghideze alegerea. Aceasta poate fi o aparentă economisire - nu numai că se pot uza mai repede, dar adesea nu sunt nici la fel de eficiente.

Cum să alegi aeratorul potrivit?

În funcție de locul unde am dori să instalăm aeratorul și de dimensiunea robinetului, acest dispozitiv va fi diferit. Daca dorim ca receptorul de duș să aibă un aerator, atunci vom alege alt model decât cel pe care îl vom achiziționa pentru lavoar. Cum să-l alegi pe cel mai bun? În primul rând, trebuie să verificăm dacă duza are filet intern sau extern. Aeratorul trebuie să fie filetat invers.

Aeratoarele au diferite dimensiuni. Pentru a-l alege pe cel potrivit, ar trebui să verificăm diametrul filetului. De obicei au dimensiunile Ø = M18/M20/M22/M24. Modul în care este finisat robinetul este, de asemenea, important. Deși aeratorul ar trebui să fie în primul rând funcțional, aspectul este de asemenea important. Dacă are aceeași culoare ca și robinetul, nu va ieși în evidență, va forma un tot coerent cu acesta.

Mai multe despre reducerea consumului de apă găsiți în blogul ’’Cum să economisiți apă acasă’’.
Vezi toate postările de pe blog